Hur man odlar tomater

Hur man odlar tomater

Som sina släktingar chilipeppar, potatis och tobak, kommer tomater från Sydamerika. Namnet ”tomat” kommer från ordet tomatl vilket betyder ”den svullande frukten” på det aztekiska språket. Det är en snabbväxande växt som trivs i hydroponiska system som botanik.

Den bekanta tomatlukten kan spridas genom att bara borsta plantens blad. Det kommer från en kemikalie som liknar nikotin och är ett effektivt, naturligt insektsmedel.

Att välja en variation

Tomater klassificeras som endera bestämma or obestämd. Skillnaden är att bestämda sorter växer upp till en viss höjd och sedan stoppar, medan obestämda arter fortsätter att växa på obestämd tid. När man odlar inomhus är det opraktiskt att ha en växt som blir 2-3 meter hög. Därför rekommenderar vi inte att odla obestämda sorter i botanium. Bestämma dvärgstomater är ett mycket bättre val. (Se slutet av inlägget för rekommendationer)
Även när växande dfastställa dvärgtomater är det nödvändigt att beskära växten tidigt i deras tillväxt.

Support & Kundservice

Det som gör tomaten annorlunda än andra vanliga växter (som chilipeppar eller basilika) är att de vanligtvis behöver stöd när de fruktar. Grenarna klarar helt enkelt inte tomatens vikt. Därför är det en bra idé att sätta en slags pinne (cirka 30 cm eller 12 ”lång) i det växande mediet tidigt, efter att du har planterat fröet. Att sätta i pinnen i ett senare skede är möjligt men det kommer att skada rötter. När växten växer (och särskilt när grenarna får frukt) fäst den på stödet med remmar eller strängar.

Hur man växer från ett frö

Plantera frön: Lägg 3 frön en cm (1 / 2 ”) under ytan på odlingsmediet i din botanium. Fröna gror vanligtvis under 1 veckan. Om du har en kall fönsterbräda, kan du påskynda groddningen genom att sätta botaniet på en varmare plats tills den groddar och behöver ljus.

Växtnäring i flaska: Tomater är tunga matare. För den första månaden, använd 4-5 pipetter av botaniska näringsämnen för en full vattentank. När du blommar, använd istället 6-7-pipetter. Vissa människor hävdar att tomater får bättre smak genom att öka mängden näringsämnen ännu mer. När tomaterna blir röda, experimentera med att lägga till 10 pipetter för bättre smak.

Groning: Vanligtvis gror 2 / 3 av frön inom en vecka. Håll den högsta plantan och dra (försiktigt) upp de andra. En växt per botanium räcker eftersom de växer stora och att ha andra växter skulle bara tävla om vatten och ljus. Se till att plantorna får mycket ljus!

beskärning: Hoppa inte över detta steg, annars får du stora växter som är svåra att stödja. Så snart växten har nått en höjd av 10 cm (4 "), skär av det övre kvartalet av växten. Vi vet att det är svårt att avsiktligt skada din växt som har vuxit så mycket, men det kommer att stärka huvudstammen och skapa en mer stabil växt som kan bära framtida tomater utan att bryta.

Blommande: Om några månader har du blommor över hela växten. Eftersom det växer inomhus måste du pollinera det själv.

Tomater är självbestörande, vilket innebär att en anläggning kan pollinera sig själv. Rör vid insidan av varje blomma med en borste för att sprida pollen. Alternativt kan du flippa blommorna försiktigt. Om växten inte får tillräckligt med ljus, kan blommorna tappa av.

skörd: De flesta tomatsorter blir antingen röda eller gula när de är mogna.

Ljus: Tomater älskar att få mycket sol. Att använda en växa lampa är ett måste Om du planerar att odla tomater under vintern i norr. Med för lite ljus kommer växterna att bli långa och spindliga och kommer att vara en röra att stödja.

Användning

Tillsätt lite basilika och mozzarella och gör en caprese. Ha dem i din sallad. Ät dem som snacks. Använd den som bas för dina chilisåsar!
Tomater förlorar mycket smak om du lägger dem i kylen, så håll dem i rumstemperatur. Låt dem stanna kvar på växten tills du är redo att använda dem.

Rekommenderade sorter:

Balkong röd: En kompakt dvärg tomat som kan bli upp till 30 cm hög (12 ”) med många små röda körsbärstomater. Du kan köpa det här i vår webbshop

Andra dvärgsorter:
Liten tim
Mikro tom
Minibel

Gillade du den här artikeln? Dela det med hjälp av ikonerna till höger!


2 kommentarer


 • rasmus

  @Bertrand
  Det är inte ett problem förrän de når pumpen, men det är bäst att bara riva av rötterna när de når vattentanken.


 • Bertrand Riché

  Hallå!
  Jag har köpt några botanier och planterat tomater i dem, de är en månad gamla nu och verkar vara helt friska! :)
  Jag har dock en fråga: Jag har sett att en av dem har vuxit en rot genom botten av odlingsområdet och nu sitter precis i behållaren, så den är ständigt i vattnet.
  Kan det skada växten på något sätt? Ska jag klippa den roten, eller kan jag låta den göra sin sak i fred?

  Tack!


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras