Underhåll och tips

Underhåll och tips

Underhåll din botanium och håll den ren för att växa friska växter. Här är sju tips som förklarar hur.

Byt vatten då och då
En växt absorberar inte bara vatten och näringsämnen genom rötterna, den släpper också element i vattnet. Dessa element är organiska föreningar som med tiden kan byggas upp och bli problematiska. Det är därför vi rekommenderar användare att hälla ut allt vatten varannan månad och så fylla på med färskt vatten och näringsämnen.

Om du ser att bladen blir gula, blir deformerade eller faller, hjälper den här proceduren.

Lägg till rätt mängd näringsämnen
Det kan verka logiskt att ju fler näringsämnen växten får, desto snabbare kommer den att växa. I verkligheten kan en växt bara ta upp en viss mängd näringsämnen. Denna mängd beror på typen av växt (till exempel örter mot tomater) eller stadiet där växten befinner sig (plantor mot blomning).

Om du lägger till för mycket näringsämnen drar det vatten från växten och sakta dödar det. Titta på våra växande guider för att ta reda på hur mycket näringsämnen du behöver för den typ av växt du odlar.

Skär bort blommorna när du odlar örter
Basilika, oregano, sallad och koriander / koriander är örter som blir bittera när de blommar. Så snart blomman visas, använd en sax för att klippa av dem. Koriander / koriander har en tendens att sluta växa när det börjar blomma, i de fall är det bättre att odla en ny växt.

Skär bort gamla blad och grenar
Skär kontinuerligt bort gamla blad som ser gula eller torra ut. Detta kommer att få anläggningen att producera ny tillväxt på många ställen. Du kan ofta vara mer aggressiv än du tror - särskilt chilipeppar är mycket tuffa. Du kan klippa bort de flesta löv på en chilipepparväxt - hålla bara en kort stubbe - och nya grenar växer så småningom ut. Se bara till att lämna ett blad eller två. Om du har en väldigt hög växt är detta ett bra sätt att göra den kort och buskig.

Återanvänd det växande mediet
Om du vill odla något nytt kan du återanvända det växande mediet. Eftersom den är steril och inert, försämras den inte med tiden. Det enda du behöver tänka på är att det måste vara rent från näringsämnen och gamla rötter innan du växer något nytt i det.

Rengör den genom att manuellt ta bort alla rötter, häll sedan kokande vatten eller blekmedel genom den. Du kan också sterilisera det i ugnen vid 200 ° C i 392 minuter. Se till att odlingsmediet är fuktigt, sköljt och svalt innan du växer i det.

Du kan också köpa extra växande medium här.

Rengör munstyckena
Mineralavlagringar kan ibland byggas upp i och runt munstyckena. Detta är bara gamla näringsämnen som fälls ut över tiden, men det kan leda till att mindre vatten kommer genom hålen, och som en följd av detta sprutas vattnet för långt, eller får fel "mål". Rengör helt enkelt munstyckena för att korrigera detta. Använd en gammal tandborste eller fingret.

Rengöring innan du odlar något nytt
Se till att rengöra botaniet innan du odlar något nytt. Använd en borste, varmt vatten och lite tvål för att ta bort smuts och gamla näringsämnen. Se till att ge munstycket lite extra omsorg, eftersom mineralavlagringar kan byggas upp där. (som vi nämnde tidigare)

Om du har hårt vatten där du bor, kanske du också vill avkalka det. Detta bör inte göras när en växt växer i den, så vänta tills din Botanium är tom. Lägg lite vinäger och vatten (lika delar) i vattentanken och sätt i den. Låt den stå över natten, häll ut allt vatten och skölj sedan noggrant i varmt vatten.


3 kommentarer


 • Botanium

  @Andrew
  Basilika rötter kan vara problematiska när det finns många enskilda växter i potten - ibland måste du återställa för att dra upp hela växten och ta bort de rötter som täpper av avloppshålet eller odlar nya växter.


 • Andrew Michaels

  Jag älskar mina Botanier men nyligen har basilika- och myntrötterna blivit så stora och har vuxit genom avloppshålet i botten av enheten. Det orsakar en igensättning och vatten tappas inte. Någon annan upplever detta eller har tips om hur du hanterar? Botanium, alla råd här. Helt älskar den här produkten förresten, har förändrat vårt liv!


 • Judith Nicholson

  Jag fyllde på min botanium och när jag flyttade den föll den nedre halvan ner och när den landade på golvet t föll basen av. Jag har försökt att sätta ihop det igen, men det läcker. Det verkar inte vara något trasigt. Har du några förslag? Judy Nicholson


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras