Produkten

Den inkluderade näringen räcker i åtminstone 5-6 månader. Du kan köpa mer näring från vår webshop eller en blomsterhandel - fråga efter hydroponisk näring.

I förpackningen ingår:

Botanium
Odlingsmedium
Växtnäring i flaska
Strömkontakt
Snabbinstallationsguide

Ett ljust fönster räcker om du inte växer under vintern i Skandinavien / Nordamerika. Använd inte glödlampor. Använd lysrör, antingen som glödlampor eller som rör.

LED är också bra, men det är inte nödvändigt att använda de röda och blå som kallas "växa ljus". Vitt ljus är helt fint. Se till att du får en kraftfull lampa - växter älskar att få mycket ljus. En LED-lampa med minst 10 watt är en bra start. Stäng den nära och låt den vara påslagen i 12 timmar per dag.

Läs mer på vår blogg

Odlingsmediet är LECA-kulor (Light Expanded Clay Aggregate). Det är ett väldigt poröst medium som absorberar lagom mycket vatten, vilket är ett mycket bra medium för rötterna att växa i.

Bara cirka 5mW i snitt. Eftersom pumpen är styrd av en timer, och bara är aktiv i några minuter per dag, så använder den lite energi.

Nej. Bevattningsschemat är utformat för att funka med alla växter. Överskottsvattnet rinner bort och återvinns, så växten kan aldrig vattnas för mycket.

Det beror på. Vissa power banks stänger av sig när energiåtgången är för låg.

Odlingsmediet bryts inte ned och kan i princip användas hur länge som helst! Om du däremot har odlat något och vill börja om från början, rekommenderar vi att du skaffar nytt medium, eftersom rötterna är väldigt intrasslade i det. Du kan köpa nytt odlingsmedium i vår webshop.

Det är minimalt med underhåll, men för att få bästa odlingsupplevelsen har vi några tips. Läs om dem i detta blogginlägg

Odling

Vad kan man odla i en Botanium?

Örter och grönt:

Basilika
Oregano
Timjan
Persilja
Koriander
Dill
Ruccola
gräslök
Tatsoi
Wasabi
Spenat ... och mer

Grönsaker:

Chilipeppar
Snack paprika
körsbärstomater
jordgubbar
Äggväxt ... och mer

Då vi säljer frön vi har testat i Botanium, kan du lika gärna använda andra frön och plantera i din Botanium.

Vi rekommenderar kompakta och mindre sorter.

Ja, dra bara ut växten från överkrukan.

Nej, det fungerar inte med jord. Denna odlingsmetod förutsätter att överskottsvattnet kan rinna tillbaka i vattentanken, men jord absorberar för mycket vatten och leder till att rötterna dränks och ruttnar.

”Organic” är ett ganska tvetydigt koncept men innebär vanligtvis att det inte finns några bekämpningsmedel, fungicider eller giftiga kemikalier när man odlar grönsaker - varav ingen används när man odlar med Botanium.

Att leverera organiska näringsämnen är svårare från lagstiftningssynpunkt, varför vi har valt att skicka ett mineralbaserat ett. Du kan dock använda organiska hydroponiska näringsämnen om du föredrar det - så att Botaniet producerar ekologiskt.

Ja! Vi har prövat Pro Organic och BioBizz och det har funkat bra.

Ja! Se bara till att ta bort så mycket jord som möjligt från växten, genom att försiktigt skölja rotklumpen under rinnande vatten. Placera sedan växten i Botaniumen och täck med odlingsmedium.

Ja! Du kan plantera om en orkidée - se bara till att ta bort det organiska mediet som omger rötterna, och täck dem med Botaniums odlingsmedium istället.

Använd bara 2 pipetter med näring för en full tank, eftersom orkidéer kräver väldigt lite näring.

Häll 1 liter kokande vatten genom odlingsmediumet. Du kan också använda klorerat vatten eller lägga det i ugnen på 200 grader i 392 minuter. Se till att mediumet är fuktigt, sköljt och svalt innan du odlar.

Frakt och retur

Vi skickar till:

- Europa
- Nordamerika
- Australien & Nya Zealand
- Asien: Sydkorea, Kina, Hong Kong, Japan, Macau, Indien, Malaysia, Singapore
- Mellanöstern: Israel & Saudiarabien
- Afrika: Sydafrika

Vi skickar med DHL Service Point inom Sverige.

Kontakta oss på hello@botanium.se

Det är 1 års garanti på produkten.

Felsökning

Det kan se ut som mögel, men det är det inte. Då vatten avdunstar så kristalliseras växtnäringen och stannar på odlingsmediumet som en vit beläggning. Detta händer lättare om du har torr luft inomhus men är helt normalt.

Du kan minska denna effekt genom att hälla vatten genom odlingsmediet när du fyller på din Botanium, istället för att lyfta bort den övre delen och fylla på tanken direkt.

Kontakta oss på support@botanium.se

1. Kontrollera att du har tillräckligt med ljus. Även om du lägger det vid ett fönster kan det vara för lite ljus om det finns hus som blockerar ljuset. Överväg att få ett växande ljus. Läs mer om ljus här

2. Se till att du har tillräckligt med näring - fem "fulla" pipetter / liter. (med "full" menar vi den mängden näring som du får när du klämmer helt på pipetten en gång). Att bara ha fem droppar näring räcker inte!

3. Kontrollera också att du inte har för mycket näring. Näring ska bara tillsättas när du fyller på med vatten.

4. Om du har väldigt hårt vatten där du bor kommer detta påverka hur bra det växer.

Då plantan växer och blir större kräver den mer vatten. Det är normalt för en Botanium att behöva fyllas på oftare då plantan växer - speciellt om det står i ett soligt fönster.

För att få vattnet att räcka längre när du reser bort, ställ Botaniumen tillfälligt på en mörkare plats.