Produkten

De näringsämnen som ingår i satsen håller i minst 5-6 månader. Du kan köpa mer näringsämnen från vår webbshop eller din favorit trädgårdshandel, be om hydroponiska näringsämnen.

I förpackningen ingår:

Botanium
Odlingsmedium
Växtnäring i flaska
Strömkontakt
Snabbinstallationsguide

Ett ljust fönster räcker, om du inte växer på vintern i Skandinavien / Nordamerika. Använd inte glödlampor. Använd lysrör, antingen som glödlampor eller som rör.

LED är också bra, men det är inte alls nödvändigt att använda de röda och blå som kallas "växa ljus". Vitt ljus är bara bra. Se till att du får en kraftfull lampa - växter älskar att få mycket ljus. En LED-lampa med minst 10 watt är en bra start. Stäng den och låt den vara påslagen i 12 timmar per dag.

Läs mer på vår blogg

Odlingsmediet är tillverkat av Light Expanded Clay Aggregate, även kallat LECA. Det är ett mycket poröst medium som behåller luft såväl som fukt, vilket gör det till ett utmärkt medium för rötter att växa i.

Bara cirka 5mW i snitt. Eftersom pumpen är styrd av en timer, och bara är aktiv i några minuter per dag, så använder den lite energi.

Nej. Bevattningsschemat är utformat för att funka med alla växter. Överskottsvattnet rinner bort och återvinns, så växten kan aldrig vattnas för mycket.

Det beror på. Vissa power banks stänger av sig när energiåtgången är för låg.

Nej, odlingsmediet varar i princip för alltid! Men om du har odlat något och vill börja om med ett nytt frö, rekommenderas det att du får ett nytt medium, eftersom rötterna kommer att vara mycket intrasslade i det. Du kan köpa nytt odlingsmedium i vår webbshop.

Det är minimalt med underhåll, men för att få bästa odlingsupplevelsen har vi några tips. Läs om dem i detta blogginlägg

Odling

Vad kan man odla i en Botanium?

Örter och grönt:

Basilika
Oregano
Timjan
Persilja
Koriander
Dill
Ruccola
gräslök
Tatsoi
Wasabi
Spenat ... och mer

Grönsaker:

Chilipeppar
Snack paprika
körsbärstomater
jordgubbar
Äggväxt ... och mer

Då vi säljer frön vi har testat i Botanium, kan du lika gärna använda andra frön och plantera i din Botanium.

Vi rekommenderar kompakta och mindre sorter.

Ja, dra bara ut växten från överkrukan.

Nej, det fungerar inte med jord. Denna odlingsmetod förutsätter att överskottsvattnet kan rinna tillbaka i vattentanken, men jord absorberar för mycket vatten och leder till att rötterna dränks och ruttnar.

”Organic” är ett ganska tvetydigt begrepp men innebär vanligtvis att man inte har några bekämpningsmedel, fungicider eller giftiga kemikalier när man odlar grönsaker - ingen av dem används vid odling med Botanium.

Att leverera organiska näringsämnen är svårare från lagstiftningssynpunkt, varför vi har valt att skicka ett mineralbaserat ett. Du kan dock använda organiska hydroponiska näringsämnen om du föredrar det - så att Botaniet producerar ekologiskt.

Ja! Vi har prövat Pro Organic och BioBizz och det har funkat bra.

ja! Se bara till att ta bort så mycket jord som möjligt genom att försiktigt tvätta rotkulan under kranvatten. Lägg det sedan i odlingsbehållaren och täck rötterna med odlingsmedium.

ja! Du kan transplantera en orkidé - ta bara bort allt organiskt material som omger rötterna och täck dem med odlingsmedium i odlingsbehållaren.

Använd bara 2 pipetter med näring för en full tank, eftersom orkidéer kräver väldigt lite näring.

Häll 1 liter kokande vatten genom odlingsmediet. Du kan också använda blekmedel eller sätta den i ugnen vid 200 ° C (392 ° F) i 15 minuter. Se till att odlingsmediet är fuktigt, sköljt och svalt innan du växer i det.

Frakt och retur

Vi skickar till:

- Europa
- Nordamerika
- Australien & Nya Zealand
- Asien: Sydkorea, Kina, Hongkong, Japan, Macau, Indien, Malaysia, Singapore
- Mellanöstern: Israel & Saudiarabien
- Afrika: Sydafrika

Vi skickar med DHL Service Point inom Sverige.

Kontakta oss på hello@botanium.se

Det är 1 års garanti på produkten.

Felsökning

Även om det kan se ut som mögel, så är det inte. När vattnet avdunstar kristalliserar näringssalterna och håller sig på toppen av odlingsmediet. Det är mer troligt att det händer om du har torr luft inuti, men är helt normalt.

Du kan minska denna effekt genom att hälla vatten genom odlingsmediet när du fyller på din Botanium, istället för att lyfta bort den övre delen och fylla på tanken direkt.

Kontakta oss på support@botanium.se

1. Kontrollera att du har tillräckligt med ljus. Även om du lägger det vid ett fönster kan det vara för lite ljus om det finns hus som blockerar ljuset. Överväg att få ett växande ljus. Läs mer om ljus här

2. Kontrollera att du har tillräckligt med näringsämnen - fem "fulla" pipetter / liter (full betydelse mängden näringsämnen du får när du pressar pipetten). Att lägga till bara fem droppar räcker inte!

3. Omvänt, kontrollera att du inte har för mycket näringsämnen. Näringsämnen ska bara tillsättas vid påfyllning av vatten.

4. Om du har väldigt hårt vatten där du bor kommer detta påverka hur bra det växer.

Då plantan växer och blir större kräver den mer vatten. Det är normalt för en Botanium att behöva fyllas på oftare då plantan växer - speciellt om det står i ett soligt fönster.

För att få vattnet att räcka längre när du reser bort, ställ Botaniumen tillfälligt på en mörkare plats.