Uppföljning - Wasabi-experimentet

Uppföljning - Wasabi-experimentet

Förra året i september planterade vi en wasabi i ett botanium som ett experiment. Någon frågade oss om det faktiskt är möjligt att odla wasabi i botanium, och eftersom vi är lite besatta av att växa växter hydroponiskt, var vi tvungna att ta reda på det. För några dagar sedan var det äntligen dags för oss att skörda det eftersom det redan hade gått att växa botaniet.

Att växa wasabi är verkligen en hobby för patienten. När det växer kommersiellt tar det 2-3 år innan stammen är 4 centimeter tjock och är klar för skörd. Våra förhoppningar var att odling av Wasabi-anläggningen hydroponiskt i botanium skulle påskynda processen. Så vad är resultatet av att odla en Wasabi i ett botanium i nästan 9 månader då? Vi håller på att ta reda på ...

Vår Wasabi-anläggning efter några månaders tillväxt

Vår wasabi efter några veckors tillväxt

I Japan tväxten växer naturligt längs strömbäddar i bergsdalen, varför den bör frodas i ett hydroponiskt system som botanium där den får konstant tillgång till vatten och luft. Det är väldigt känsligt för direkt solljus, så det är viktigt att hålla det på en skuggad men ljus plats.

Att skörda Wasabi från ett botanium var lite svårare än vi först trodde. Den växande behållaren var lite för liten för att rötterna verkligen skulle växa i den och rötterna var mycket trassliga in. Växten trivdes dock verkligen i ett botanium och blev stor och vacker.

Hur rötterna såg ut när man tog ut den från den växande behållaren

Även om du kan äta alla delar av växten, hänvisar wasabi vanligtvis till den underjordiska stammen som rötterna sträcker sig från - den så kallade rhizomen. När växten har blivit stor skördas denna underjordiska del. Den har en kort hållbarhet och rivas bara innan den ska ätas, eftersom den snabbt reagerar med luft och försämras.

För att raspa wasabien använde vi en japansk rasp som heter oroshigane som gör att det rivna materialet stannar på toppen. Denna typ av rivjärn är utformad för att rasta wasabi eller ingefära, men det fungerar bra för alla grönsaker med liknande struktur, som vitlök eller pepparrot.

Så vad är resultatet av experimentet med Wasabi-anläggningen? Att odla det hydroponiskt påskyndar verkligen processen, även om Botanium som en växande behållare var lite för liten för att rötterna skulle bli stora. Men själva växten har varit en glädje för ögat att titta på med sina vackra gröna blad. Vi är nyfikna på vad som händer om vi låter det växa i kokosfärg nästa gång istället för LECA som vi använde den här gången. Fortsättning följer...


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras