Wasabi-experimentet

Wasabi-experimentet

Om du följer oss på Instagram vet du att vi nyligen har experimenterat med att växa wasabi.

Någon frågade oss om det faktiskt är möjligt att odla wasabi i botanium, och eftersom vi är lite besatta av att odla växter hydroponiskt, var vi tvungna att ta reda på det.

De flesta wasabi-frön som finns på nätet är faktiskt senapsfrön, eller "wasabi aragula", vilket inte är riktigt wasabi. Äkta wasabi är sällsynt även i sushirestauranger - det är vanligtvis vanlig rädisor blandad med senap och tillsatser. Du har antagligen aldrig smakat riktigt wasabi, och vi har inte heller (ännu).

Riktig wasabi (inte från vår anläggning) riven med en Orishogane, en japansk rasp

Även om du kan äta alla delar av planen, wasabi hänvisar vanligtvis till den underjordiska stammen som rötterna sträcker sig från - den så kallade rhizomen. När växten har blivit stor skördas denna underjordiska del. Den har en kort hållbarhet och rivas bara direkt innan den ska ätas, eftersom den snabbt reagerar med luft och försämras.

Det visar sig att wasabifrön är svåra att skörda och därför extremt sällsynta. De varar bara mycket kort när de släpps från växten, vilket gör det mycket opraktiskt att odla wasabi från ett frö. Istället hittade vi ett företag online som säljer en liten Wasabi-anläggning som vi sedan kunde transplantera till ett botanium.

I Japan tväxten växer naturligt längs strömbäddar i bergsdalen, varför den bör frodas i ett hydroponiskt system som botanium där den får konstant tillgång till vatten och luft. Det är väldigt känsligt för direkt solljus, så det är viktigt att hålla det på en skuggad men ljus plats.

När man planterar en jordburen växt i ett botanium är det viktigt att ta bort så mycket jord som möjligt. Jord absorberar mycket vatten och "kväver" lätt rötterna.

Efter att vi tagit bort jorden täckte vi rötter i växande medium och placerade växten under vår lysrör.

Om du bestämmer dig för att ta det själv, förvänta dig inte att få wasabi på din sushi nästa vecka - att växa wasabi är verkligen en hobby för patienten. När det växer kommersiellt tar det 2-3 år innan stammen är 4 centimeter tjock och är klar för skörd. Vi hoppas att odling av dem hydroponiskt i Botanium kommer att påskynda denna process, men det kommer fortfarande att ta en betydande tid.

Vår wasabi efter några veckors tillväxt

Följ oss på instagram för fler uppdateringar om detta projekt!


1 kommentar


  • Dean

    Det här ser jättebra ut, jag undrade på det själv när det gäller att kammaren ska vara tillräckligt stor för att odla rhizomen. Kommer att vara noga med att hålla ett öga på det.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras