De bästa sätten att bevara dina örter

De bästa sätten att bevara dina örter

Att bevara örter är lättare än du kan tänka dig. Här är fyra enkla sätt att bevara dem och njuta av dem längre:

1. Frysning

En av de vanligaste metoderna för att bevara örter är att frysa dem. Frysta örter tenderar att hålla sig fräscha under ett helt år. Så här kan du frysa dem:

  • Skölj, ta bort bladen från stjälkarna och låt dem torka på en platt bricka. Lägg ett gäng av dessa löv i en påse och frys dem. Du kommer att sluta med en örtklump som du kan skära upp och lägga till såser, soppor etc.

  • Eller så kan du frysa bladen individuellt först på en platt bricka (som ett kakplåt) och placera dem sedan i en plastpåse. när du öppnar påsen senare kan du välja ut så många enskilda blad som du vill.

  • En annan bra metod är att blanda örterna med olja för att göra en pasta, som du sedan kan frysa i en plastbehållare, påse eller i isbitar. Du kan frysa bara en slags ört, som basilika, eller göra din egen blandning, såsom oregano, timjan, persilja och salvia.

Exempel på örter som kan frysas på stjälkarna:

  • Basilika behåller smak, men missfärgar)
  • Körvel
  • Koriander
  • gräslök
  • Dill
  • Citronbalsam
  • Citronverbena
  • libbsticka
  • Mint
  • Oregano
  • Persilja
  • Rosmarin
  • Salvia
  • Välsmakande
  • Ängssyra
  • Söt cicely
  • Söt mejram
  • Dragon
  • Timjan

2. Lufttorkning

Vissa örter, såsom oregano, salvia och timjan, kan lufttorkas. Häng bara små klasar i ett välventilerat rum, borta från ljus. När löven är torra, ta bort dem från stjälkarna och förvara dem i en lufttät burk.

Exempel på örter som kan vara luft-torkad:

  • Basilika
  • Dill
  • Fänkål
  • libbsticka
  • Mint
  • Oregano
  • Persilja
  • Rosmarin
  • Salvia
  • Välsmakande
  • Doftande pelargoner
  • Dragon
  • Timjan

3. Infunderad örtolja

Örtsmakade oljor är väldigt enkla att göra själv av de örter du odlar i din Botanium. De är underbara att laga mat med, och när de dekanteras till vackra flaskor är de alltid välkomna som gåvor.

  • Välj en olja av god kvalitet för basen, t.ex. extra jungfruolja, kokosnötolja etc.

  • Använd torkade örter för att undvika föroreningar. Om du använder färska örter måste du sila dem ur oljan genom att hälla oljan från flaskan genom ett sil eller kaffefilter och i en ny flaska. Torkade örter kan finnas kvar i oljan, men oljan kommer att förbli färsk lite längre om de också spänns ut.

  • Använd alltid rena, steriliserade burkar som lätt kan tätas lufttätt.

  • Lägg till en specifik ört eller en blandning av torkade örter efter dina önskemål. Använd gärna så många du vill. Fler blad betyder mer smak.

  • Låt den sitta i minst en vecka och sila i en steriliserad flaska efter infusionsprocessen är klar.

4. Ugnstorkning

En köksugn används ofta för att torka örter. Placera bladen eller stjälkarna på ett kakplåt och värm dem cirka en till två timmar med ugnsluckan öppen vid cirka 180 ° C. Förvara i en lufttät behållare. Kan förvaras i upp till ett år. Glöm inte att lägga till en etikett med namn och datum.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras